A workstation in a datacenter

Wat-as-a-Service?

Ik denk dat ik veilig kan aannemen dat je, om je dagelijkse taken uit te voeren, gebruik maakt van ten minste één cloud-dienst: programma’s zoals Microsoft Office 365, Google Drive of meer gespecialiseerde software als Adobe Creative Cloud. En dan de vraag: hoeveel van jullie hebben binnen het bedrijf eigenlijk nog een eigen IT-afdeling? En kopen jullie nog je eigen computers, telefoons en software-licenties? Steeds meer bedrijven besteden dat uit. Je IT onderbrengen bij een full-service IT-bedrijf scheelt je een hoop kopzorgen en is bovendien goedkoper.

In de IT-wereld bestaan er een hoop ‘iets’-as-a-Service-varianten. Om hier een beetje duidelijkheid in aan te brengen, nemen we je in dit artikel mee in de meest voorkomende.

 


 

SaaS – Software-as-a-Service

SaaS is -tenminste, op het moment van schrijven- de meest voorkomende variant van de ‘as-a-Service’-familie. De afkorting staat voor Software-as-a-Service en slaat op software die werkt met abonnementen. De programmatuur draait op servers van de softwareontwikkelaar. Het voordeel van dit model is dat je zelf geen servers hoeft aan de schaffen en je niet druk hoeft te maken om het bijhouden van back-ups. Over het algemeen bevat een SaaS-product licenties voor gebruik, volledige support op de applicatie en back-up services. Een bekend voorbeeld van een SaaS-oplossing is Office 365.

IaaS – Infrastructure-as-a-Service

Met Infrastructure-as-a-Service huur je ‘virtuele computers’. Anders gezegd: je benadert je werkplek via internet, maar de hardware is in beheer van de IT Service Provider. De provider beheert de hardware en kent de benodigde ruimte en rekenkracht doe die jij als bedrijf afneemt. Het grootste voordeel van IaaS is dat het flexibel en schaalbaar is, omdat je alleen betaalt voor wat je gebruikt. Dat maakt IaaS erg kosteneffectief. Daarbij is IaaS gebaseerd op cloud-diensten, die aan hogere standaarden worden gehouden voor beveiliging en back-ups.

WaaS – Workplace-as-a-Service

Nooit meer je eigen laptops, computers, telefoons, software en toebehoren hoeven kopen. Dat is de essentie van Workplace-as-a-Service. In plaats van al je eigen hardware en softwarelicenties kopen, lease je je benodigdheden van een IT-bedrijf. Dit bedrijf verzorgt vervolgens alle instellingen en installaties en levert de machines geheel werk-klaar bij je af. WaaS is te zien als de ‘next level’ van SaaS en IaaS. SaaS gaat over software, IaaS over machines. WaaS combineert de twee en is een totaaloplossing voor het beheren van werkplekken.

 IDaaS – Identity-as-a-Service

Identity-as-a-Service is een model waarbij een IT service provider de taak van identificatie en authorisatie overneemt. Anders gezegd: controleren of iemand die wil inloggen wel écht is wie diegene zegt dat ze zijn. En er vervolgens ook zorg voor dragen dat die persoon uitsluitend toegang heeft tot de programma’s en bestanden die benodigd zijn voor het uitvoeren van taken. IDaaS is een belangrijk onderdeel van iedereen die op afstand werkt en gebruik maakt van cloud-diensten.

 


 

Zoals je ziet zijn er een hoop zaken die IT-bedrijven as-a-Serviceaanbieden. De bovengenoemden zijn de meest gebruikten, maar er zijn er veel meer: DbaaS (Database-as-a-Service) of DRaaS (Disaster recovery-as-a-Service). Omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn, was het onvermijdelijk dat er een overkoepelende term ontstond om dit alles aan te duiden. Dat is XaaS: Anything-as-a-Service. XaaS slaat op het totaalconcept van abonnementen op IT hard- en software. Hieronder vallen dus ook alle in dit artikel genoemde services!

Op zoek naar een all-in-one IT provider? Stuur ons 'n mailtje met je wensen en we denken graag mee over wat je (niet) nodig hebt.

nl_NLNederlands