Uitleg Columbo
2-Factor Authentication

Wat is 2-Factor Authentication?

2-Factor Authentication is een beveiligingsmethode die je -bovenop een wachtwoord- kunt instellen om het inloggen op een applicatie nog veiliger te maken. 2-Factor Authentication werkt met codes die iedere keer dat jij wilt inloggen automatisch en willekeurig worden gegenereerd. De 2-Factor Authentication codes worden per email of via een applicatie op je telefoon met je gedeeld. De gedachte is dat als jij toegang hebt tot zowel je wachtwoord als die willekeurige code, de applicatie zeker weet dat jij het écht bent.

 

Columbo ondersteunt 2-Factor Authentication via één van drie applicaties op je telefoon. Je kunt zelf kiezen welke je gebruikt. Misschien gebruik je een van de onderstaande apps al, privé of voor je werk. Dan kun je deze gewoon gebruiken om ook op Columbo in te loggen.

 

Heb je nog geen Authenticator-app op je telefoon? Check dan eerst even bij binnen je organisatie of is vastgesteld dat jullie een specifieke app moeten gebruiken. Zo niet, dan kun je zelf één van de volgende apps downloaden: Microsoft Authenticator, Google Authenticator of Okta Verify.

 

Wij raden Google Authenticator aan, omdat die het makkelijkst te gebruiken is en geen apart account vereist.

Hoe zet ik 2-Factor Authentication aan voor Columbo?

Hier hoef je zelf niets voor te doen. Jouw organisatie bepaalt of 2-Factor Authentication voor Columbo aan staat, of niet.

Hoe stel ik 2-Factor Authentication in voor Columbo?

Wanneer 2-Factor Authentication door je organisatie is aangezet, zie je de eerstvolgende keer dat je op Columbo inlogt een aantal invulvelden en een QR-code.

Stap 1: Vul je (werk)emailadres in, in het invulveld “E-mail”

 

Stap 2: Scan de QR code met de authenticator-app van je keuze. Hieronder vertellen we je hoe dit voor elk van de genoemde apps werkt.

 

Stap 3: Vul de code die door je authenticator-app wordt aangemaakt in, in het invulveld “Authenticator App Code”

Hoe werken de Authenticator-apps?

Columbo ondersteunt drie verschillende authenticator-apps. Klik op de app die jij gebruikt voor uitleg.

Heb ik deze code vaker nodig?

Ja, iedere keer als je opnieuw op Columbo inlogt, moet je een nieuwe code invoeren die door je gekozen 2- Factor Authentication-app wordt gegenereerd. Die codes worden namelijk -voor verhoogde veiligheid- niet opgeslagen. Ook veranderen ze om de zoveel tijd.

 

Eerst log je in met je gebruikersnaam en wachtwoord.

Daarna krijg je nu een extra scherm waarin je de code moet invoeren. Open je authenticator-app en vul de code in die in beeld staat.

Nu kun je in Columbo verder werken zoals je gewend bent!

en_USEnglish